10. okt. 2024

Edinstveni Tarifni koledar za dinamični n-tarifni sistem obračunavanja električne energije

Podjetje Artes je za potrebe ključnih strank s kompleksnimi potrebami na področju upravljanja z energijo razvilo napreden programski modul Tarifni koledar, ki podpira obračunavanje električne energije po dinamičnem n-tarifnem sistemu. Ta napredna rešitev je prilagojena sodobnim dinamičnim razmeram v elektroenergetskih omrežjih in omogoča ključno podporo procesom, usmerjenim v optimizacijo proizvodnje in porabe električne energije glede na trenutne potrebe in obremenitve omrežja.

I Stock 1388238351

Potreba po dinamičnem n-tarifnem sistemu

Število obnovljivih virov energije, kot so sončne in vetrne elektrarne, toplotne črpalke in baterijski hranilniki, hitro narašča, kar vse bolj obremenjuje elektroenergetsko omrežje. Hkrati se povečuje tudi splošna poraba električne energije. Zaradi teh sprememb se je pojavila potreba po prilagodljivem in robustnem sistemu obračunavanja, ki bi omogočal natančno upravljanje omrežja.

Do nedavna je sistem obračuna temeljil na dvo- ali enotarifnem modelu, kjer se stroški obračunavajo glede na visoko (VT) ali nizko tarifo (MT). V sedanjih razmerah tak model ni več ustrezen, zato je bil s sprejetjem Akta o metodologiji za obračunavanje omrežnine (Uradni list RS, št. 146/22) uveden nov 5-tarifni sistem, ki naj bi omogočil bolj pravično porazdelitev stroškov uporabe omrežja v sedanjih razmerah.

Vloga aplikacije Tarifni koledar podjetja Artes v energetskih nadzornih in upravljavskih sistemih je zagotavljanje sprotne informacije o aktivnih tarifah za poljubno časovno obdobje. Poleg podpore novem sprejetemu 5-tarifnemu je sistem odprt tudi za morebitne prihodnje dinamične spremembe (dodatne tarife, spremembe tarifnih časovnih blokov, možnost negativne cene energije).

Funkcionalnosti Tarifnega koledarja

Aplikacija Tarifni koledar je vir podatkov o aktivnih tarifah za obračun električne energije po celotni časovni osi. Omogoča natančno upravljanje tarifnih razporeditev in posledično poenostavlja obračunavanje in planiranje pretokov energije v 15-minutnih intervalih. Za spremljanje tarifiranih pretokov energije tako ni potrebno uvajati novih merilnih naprav s podporo kompleksnim koledarskim funkcijam, ampak se odčitki meritev v sistemu obračuna enostavno uparijo s tarifnimi podatki iz koledarja. Tako je obračun energije v vsakem obračunskem obdobju lažje preverljiv in zanesljivejši. To uporabnikom omogoča optimizacijo stroškov in boljši nadzor nad porabo energije. Napreden sistem se hkrati samodejno usklajuje z državnimi koledarji delovnih in prostih dni. Samodejne prilagoditve lahko uporabnik kontrolirano dopolni tudi z ročnimi dopolnitvami za posebne dogodke ali nenadne spremembe v omrežju. Vgrajeni spletni vmesnik zagotavlja enostavno urejanje tarifnih blokov ter zagotavlja pregled nad veljavnimi tarifnimi obdobji in morebitnimi izjemami, kar dodatno povečuje prilagodljivost sistema.


Povezljivost s sistemom CMACS in prednosti za uporabnike

Aplikacija Tarifni koledar omogoča dostop do podatkov o aktivnih tarifah za zahtevane časovne intervale preko vmesnika REST API, kar omogoča enostavno integracijo aplikacije v obstoječe obračunske in upravljavske sisteme. Na voljo je tudi kot modul Artesovega sistema za upravljanje z energijo na platformi Artes CMACS, ki ponuja enostavno analitiko proizvodnje in porabe energije, vključno s spremljanjem koničnih obremenitev in samodejnim izračunom predlaganih maksimalnih moči obračunskih. Poudarek sistema je na enostavnosti obdelave podatkov za optimizacijo pretokov energije in zmanjševanje stroškov energije in uporabe omrežja.

Pomen za industrijske uporabnike

Implementacija dinamičnega n-tarifnega sistema obračunavanja z uporabo Tarifnega koledarja podjetja Artes ima številne prednosti za uporabnike, ki upravljajo kompleksno interno energetsko infrastrukturo s cilji, k vključujejo natančno in fleksibilno razporejanje obremenitev, zmanjševanje možnosti preobremenitev, povečevanje učinkovitosti prenosa energije in transparentnost pri ocenjevanju ukrepov za izboljšanje upravljanja z energijo v podjetju.

Podjetje Artes z predstavitvijo tega modula utrjuje svojo zavezanost k razvoju inovativnih rešitev za upravljanje električne energije, kar je posebej pomembno v času zelenega prehoda in večje uporabe obnovljivih virov. S tem projektom podjetje Artes ponovno dokazuje svojo ključno vlogo pri podpori upravljanju industrijskih energetskih sistemov in s strokovnim inovativnim pristopom dodaja svoj prispevek k zagotavljanju večje učinkovitosti ter stabilnosti energetskih sistemov in tako odgovarja na izzive modernega energetskega trga. ​